Εχοντας στραμμένο το βλέμμα τους στις εσωκομματικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, τα επιτελεία των υποψηφίων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προετοιμάζουν τις επόμενές τους κινήσεις. Χθες το μεσημέρι, στην Κουμουνδούρου έλαβε χώρα η πρώτη συνάντηση μεταξύ των «τεσσάρων», παρουσία των δύο γραμματέων Ράνιας Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη, όπως αναφέρει η “Αυγή”. Το κλίμα ήταν ενωτικό, με τους τέσσερις διεκδικητές της προεδρίας του κόμματος να συζητούν για πρώτη φορά επίσημα για την πορεία των εσωκομματικών διαδικασιών.
Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν
Αναφορικά με το ζήτημα της εκλογής, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να είναι ίδια με αυτή της εκλογής του Αλέξη Τσίπρα. Δικαίωμα ψήφου, δηλαδή, θα έχουν τα μέλη, τα οποία θα μπορούν να εγγράφονται μέχρι και την ημέρα εκλογής. Ως προς το ντιμπέιτ, οριστική απόφαση δεν υπήρξε, με το ζήτημα της ημερομηνίας να παραμένει ανοιχτό. Ωστόσο, οι περισσότεροι διεκδικητές εκτίμησαν πως η πραγματοποίησή του πρέπει να λάβει χώρα μετά τις 3 Σεπτεμβρίου, οπότε θα διεξαχθεί και το διαρκές συνέδριο, κι αυτό γιατί έως τότε παραμένει «ανοιχτή» η δυνατότητα κατάθεσης υποψηφιότητας. Τον συγκεκριμένο προβληματισμό κατανοεί και η πλευρά του Νίκου Παππά, ο οποίος αρχικά πρότεινε να υπάρξει και δεύτερο ντιμπέιτ πριν από το συνέδριο. Οι όποιες αποφάσεις πάντως θα ληφθούν το επόμενο διάστημα.
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα ξεκινήσει, ενδεχομένως και πριν από τον Αύγουστο, κεντρική καμπάνια προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία.
Αχτσιόγλου: Κόμμα δομών
Την ανάγκη να υπάρξει ένα κόμμα δομών και όχι προσώπων, που θα πορεύεται με οργανωμένο και μεθοδικό τρόπο προέταξε η Έφη Αχτσιόγλου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης στο Kontra Channel. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο λειτουργίας που θα επιτρέπει στα μέλη να εισφέρουν στη συλλογική προσπάθεια με τις ικανότητες και τις ειδικές τους γνώσεις, συμβάλλοντας σ’ αυτό που η ίδια αποκαλεί «συλλογική ευφυΐα». Προκρίνοντας το δίπολο «δημιουργική αντιπολίτευση σήμερα, τροχιά διακυβέρνησης αύριο», η υποψήφια πρόεδρος εξέφρασε τη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει «να εκφράσει τον κόσμο που δεν ικανοποιείται από τη διακυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία θέλει μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών». Ξεκαθάρισε δε ότι το πραγματικό δίλημμα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πώς θα προετοιμαστεί προγραμματικά και λειτουργικά για «να εκφράσει τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους ανθρώπους της δημιουργίας, τους νέους, να συγχρονίζεται με τις ανάγκες και τις επιδιώξεις τους».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, ξεκαθαρίζοντας ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι σαφής για τους Έλληνες του εξωτερικού. Όπως είπε, πρέπει να έχουν τόσο το δικαίωμα του εκλέγειν όσο και του εκλέγεσθαι. Παράλληλα, σε πρώτο πλάνο έβαλε και τους εργαζόμενους στον τουρισμό, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει νομοθετική μέριμνα για μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Παππάς: Δεν είναι πελάτες
Συνάντηση με τον Γιώργο Καββαθά, πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, πραγματοποίησε ο Ν. Παππάς, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη ρύθμιση των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη χρηματοδότηση και τη μείωση του κόστους παραγωγής, ζητήματα τα οποία μπορούν, όπως είπε, να κρατήσουν ζωντανές τις ΜμΕ. Νωρίτερα, στον Flash FM Θεσσαλονίκης, είχε τονίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν απευθύνεται στους προοδευτικούς πολίτες ως «πελάτες», επιμένοντας ότι αυτοί είναι οργανικό κομμάτι της ταυτότητας του κόμματος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι και οι τέσσερις υποψήφιοι αποτελούσαν αναπόσπαστο τμήμα της επιτελικής ηγετικής ομάδας του κόμματος, άρα η όποια κριτική για τα πεπραγμένα του χώρου «πρέπει να θεμελιώνεται ως συλλογική αυτοκριτική». Ο ίδιος προέταξε έναν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «πιο ευρύ και πιο συμμετοχικό», ενώ υποστήριξε ότι επί της ουσίας δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού. Στο ίδιο πλαίσιο, μίλησε για φοβίες και δισταγμούς αλλά και εσωκομματικές ισορροπίες που εντέλει δεν λειτούργησαν προωθητικά.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «τραυματισμένη» την πρόταση διακυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., επισημαίνοντας ότι σε καθεστώς ενισχυμένης αναλογικής μόνο κόμματα με ευρύτητα που κινούνται σε ποσοστά 35%-40% μπορούν να ελπίζουν σε εκλογική νίκη. Αναφορικά δε με το ζήτημα της ταυτότητας του κόμματος, ο Ν. Παππάς υπογράμμισε ότι η θέση που διατυπώνεται στη διακήρυξή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ότι είναι κόμμα που εκτείνεται από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο, δεν αφορά μόνο την απεύθυνση, αλλά τη συνδιαμόρφωση και τη συλλειτουργία του πολιτικού οργανισμού. «Δεν είμαστε κόμμα με ιδιοκτήτες και ενοικιαστές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τσακαλώτος: Ντιμπέιτ διαλόγου
Ντιμπέιτ διαλόγου προτάσσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται για μια συζήτηση πολιτικών αντιπάλων, αλλά για «ανθρώπους που έχουν δουλέψει μαζί», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές αποχρώσεις και προτεραιότητες. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών προκρίνει μια μορφή συζήτησης που θα επιτρέπει έναν ουσιαστικό διάλογο. Ως προς την εκλογική διαδικασία, υποστηρίζει πως αυτή πρέπει να γίνει με βάση τα όσα ίσχυαν και κατά την εκλογή του Αλ. Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η άποψη δεν προκύπτει από μια ιδιοτελή στάση, αλλά πρόκειται για ένα αξιακό θέμα, για την αίσθηση του δικαίου».
Αναφορικά με την ταυτότητα του κόμματος, επισήμανε ότι το μήνυμα που εξέπεμπε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήταν «θολό». Διατύπωσε δε τη θέση ότι ναι μεν το κόμμα πρέπει να στοχεύει στην ευρεία απεύθυνση, ωστόσο έκανε λόγο για «καθαρή ταυτότητα». «Ο κόσμος της Αριστεράς αξίζει να είναι περήφανος για τις αξίες της, τα προγράμματα, τις διαχωριστικές γραμμές» ανέφερε μεταξύ άλλων, για να προσθέσει ότι «σήμερα υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ του σε ποιον απευθύνεσαι και του ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι». Παράλληλα, με χρονικό ορίζοντα το 2026, μίλησε για ένα κόμμα που θα «επενδύει» και στη «δουλειά μυρμηγκιού», κάνοντας σταθερά βήματα μπροστά. Ως προς το προγραμματικό σκέλος, πάντως, αναγνώρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε ένα «καλό πρόγραμμα», που χρήζει ωστόσο επανεξέτασης, «γιατί δεν απαντάει σε όλα τα προβλήματα, ενώ εμφανίζονται συνεχώς νέες προκλήσεις».
Τζουμάκας: Οικόπεδα, εξοχικά και ανεμογεννήτριες τα κίνητρα των εμπρηστών
Στην κατασκευή εξοχικών και ανεμογεννητριών απέδωσε, μεταξύ άλλων, τα κίνητρα των εμπρηστών ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Τζουμάκας, υποστηρίζοντας επίσης ότι ένα μικρό ποσοστό των πυρκαγιών οφείλονται σε αμέλεια ή ατύχημα.
«Όλο το συμφέρον είναι να αλλάξει χρήση η γη, είναι το θέμα. Ο ελληνικός νόμος λέει πως η γη που έχει καεί εντός 40 ημερών κηρύσσεται αναδασωτέα αναγκαστικά… Από όταν έγινε αυτό, πόσες αναδασώθηκαν; Για να γίνουν οι αναδασώσεις πρέπει να υπάρξουν φυτώρια, για να δούμε, πόσες έχουν φυτώρια; Μέγα θέμα, εθνικό αλλά καμία συζήτηση. Ποιο είναι το θέμα: ξέσπασε πυρκαγιά…
Ποια πυρκαγιά ξεσπάει; Τη βάζουν άνθρωποι! Οι πυρκαγιές από αμέλεια είναι 5-7%, όπως και οι πυρκαγιές από τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ, άντε όλο να το μαζέψουμε σε ένα 15%. Η ανθρώπινη παρέμβαση καθορίζει τις πυρκαγιές. Γιατί η ΔΕΗ δεν καίει τα Τζουμέρκα; Γιατί δεν καίει την Πίνδο και τον Σμόλικα; Τη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη; Γιατί τα περιαστικά δάση έχουν αξία και πρέπει να καούν. Για να αλλάξει χρήση η γη… Δεν είναι τυχαίο που εδώ και δεκαετίες μπαίνουν οι φωτιές στην Αττική», ανέφερε αρχικά σε δηλώσεις του στο KONTRA Channel.